Det Danske Gastronomiske Akademi

Logo for Dansk Gastronomisk Akademi
Logo for Dansk Gastronomisk Akademi.

Det Danske Gastronomiske Akademi er en forening stiftet i 1964 på initiativ af bl.a. forfatteren Mogens Brandt, radiocausøren Mogens Lind, professor Chr. Elling og kulturredaktør Jens Kruuse.

Foreningens formål er at værne om og fremme kvaliteten af mad og drikke, af råvarer, tilberedning og servering samt at udbrede kendskabet til denne del af kulturlivet. Akademiet virker ved uddeling af hædersdiplomer og stipendier, udgivelse af skrifter og afholdelse af møder. Akademiet skelner mellem kogekunst, der er kunsten at lave mad og menuer, og gastronomi, der reflekterer over kogekunsten, måltidet og madkulturen. Også studiet af måltidets rolle som socialt og kulturelt fænomen har fra første færd hørt til Akademiets interessefelter. Blandt medlemmerne har man i tidens løb kunne tælle så markante personligheder som Poul Henningsen, Paul Hammerich, Hans-Jørgen Nielsen, Leif Blædel, Grete Grumme, Lilian Kaufmann og Sten Hegeler.

Det Danske Gastronomiske Akademi ledes af en præsident, der vælges fra akademiets midte af medlemmerne.

Det Danske Gastronomiske Akademi er selvsupplerende, og medlemmer vælges på foreningens årlige generalforsamling. I 2022 var antallet af medlemmer 45, heraf var 4 æresmedlemmer, blandt andet den tidligere akademipræsident, universitetslektor Jan Kragh Jacobsen og den gastronomiske iværksætter Claus Meyer. Madhistorikeren Bi Skaarup var Akademiets præsident fra 2012 til sin død i 2014. Den nuværende præsident, professor Ole G. Mouritsen blev valgt i 2015.

Akademiet udgav i 1998 sammen med forlaget Gyldendal Gastronomisk Leksikon redigeret af akademimedlemmerne Jørgen Fakstorp og Else-Marie Boyhus. Dette leksikon udkom i 2010 i en 2. udgave, nu redigeret af Carl T. Pedersen og Jørgen Fakstorp med bidrag fra mange akademimedlemmer og udgivet af Nyt Nordisk Forlag sammen med Gastronomisk Akademi.

Eksterne links

Kommentarer

Din kommentar publiceres her. Redaktionen svarer, når den kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig