Ole G. Mouritsen er en dansk forsker, som har vundet bred anerkendelse i offentligheden og i den videnskabelige verden. Med baggrund i en omfattende karriere som teoretisk fysiker med speciale i membranfysik har han bl.a. bidraget til bedre forståelse af menneskets smagsoplevelse og dennes betydning for valg af fødevarer. Denne forståelse har Mouritsen anvendt til at forklare menneskets evolution gennem kostkomponenters indflydelse på hjernens udvikling.
Mouritsen har også anvendt denne forståelse til at popularisere kogekunst og måltidsoplevelser især for børn og unge gennem vidtfavnende formidlingsinitiativer som ”Smag for Livet” med omfattende finansiering fra private fonde med det formål at øge madglæde og ændre kostvalg i en positiv retning.
Mouritsen har også formidlet kogekunst og gastronomi til den danske fødevareindustri og til den brede offentlighed som mangeårig præsident for Det danske Gastronomiske Akademi. Denne formidling er understøttet gennem forfatterskab til en række populære bøger om madlavning og smagsoplevelser i flere tilfælde med kokken Klavs Styrbæk som medforfatter.
Mouritsens videnskabelige karriere har baggrund i uddannelse til cand.scient. i fysik og kemi ved Aarhus Universitet i 1976 og erhvervelse af licentiatgraden i kemi samme sted i 1980. Mouritsen blev dr.scient. i 1984 også fra Aarhus Universitet på en afhandling om simulering af faseovergange og kritiske fænomener.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.