Faktaboks

Bi Skaarup
Født
9. september 1952, København
Død
15. marts 2014
Bi Skaarup
Kok og madhistoriker Bi Skaarup i 2012.
Bi Skaarup
Nikolai Linares/Ritzau Scanpix.

Bi Skaarup var en dansk madhistoriker.

Bi Skaarup blev i 1984 cand.phil. fra Aarhus Universitet i middelalderarkæologi på en afhandling om middelalderlige køkkener og køkkenteknologi. I årene 1985-2006 var hun museumsinspektør ved Københavns Museum. Hendes forskningsområde var især dansk madkulturs historie, og i 1996 blev hun medlem af Kulturministeriets arbejdsgruppe om dansk madkultur.

Bi Skaarup var konsulent ved flere historiske fester, bl.a. på Koldinghus og i Vikingeskibsmuseet i Roskilde, og hun var med til at oprette restauranten Den Gyldne Svane som del af Middelaldercenteret i Nykøbing Falster.

I 1991 blev hun indvalgt i Det Danske Gastronomiske Akademi, og i 2012 blev hun akademiets præsident. Bi Skaarup var aktiv i udarbejdelsen af Gastronomisk Leksikons 2.-udgave fra 2010. Sammen med sin mand, Louis Husballe (f. 1953), etablerede hun kursuscentret for historisk mad, De Arte Coquinaria (2006-2014), på gården Elysium på Nordfalster.

Bi Skaarup skrev adskillige bøger og artikler om madkultur og gamle opskrifter, bl.a. Mad og spisevaner fra middelalderen (1991), Middelaldermad. Kulturhistorie, kilder og 99 opskrifter (1999), Renæssancemad. Opskrifter og køkkenhistorie fra Christian 4.'s tid (2006) og Bag brødet: dansk brød og bagning gennem 6000 år (2011).

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig