Stevia (Stevia rebaudiana).

.

Stevia er en sydamerikansk plante i kurvblomstfamilien (Asteraceae). Bladene indeholder sødtsmagende steviolglykosider, især steviosid og rebaudiosid, og kan erstatte sukker.

Faktaboks

Etymologi

'Stevia' fra den spanske botaniker Pedro Jaime Esteve, der levede i 1500-tallet; 'rebaudiana' fra kemikeren Oviodio Rebaudina fra Paraguay. Han levede i 1800-tallet og var den første, der isolerede og ekstraherede sødestofferne fra planten.

Også kendt som

Stevia rebaudiana, sukkerplante

Om steviaplanten

Planten er en lille, kompakt busk med modsatte blade og uanselige hvide blomster.

Når steviolglykosiderne ekstraheres fra planten, fås et koncentrat, der er 50-350 gange sødere end sucrose. Steviolglykosiderne indeholder ingen kalorier og får ikke kroppens blodsukker til at stige.

Anvendelse

Afkog af planten har igennem mere end 1500 år været brugt af to sydamerikanske folk, der lever i bjergområdet mellem Brasilien og Paraguay: guaraní-indianerne og ashe-indianerne.

De bruger afkog af planten, både som sødestof og til medicinske formål, særligt til at lindre symptomer på type-2 diabetes. Sygdommen skyldes i dette tilfælde et defekt gen og er meget udbredt hos de to folk.

Steviolglykosider har igennem de sidste 25 år tiltrukket sig stigende interesse hos forbrugere samt fødevare- og medicinalindustri. I USA og Asien anvendes industrielt fremstillede steviolglykosider som sødemiddel i bl.a. læskedrikke og marmelader som erstatning for sukker.

Tilsætningsstof og novel food

Steviolglykosider blev i 2011 godkendt af EU som tilsætningsstof til visse føde- og drikkevarer. Det har nr. E960 (steviol glycosider) i ingredienslisten (E-numre).

Selve planten er derimod ikke godkendt til konsum, fordi den ikke har været spist i nævneværdigt omfang i EU før 15. maj 1997, og den regnes dermed til nye fødevarer (novel foods).

Te, urtete og frugtte, der indeholder eller er fremstillet af bladene og drikkes som brygget te, er dog ikke novel food. Det fremgår af EU's Novel Food Catalogue.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig