Salvie
Salvia splendens er en rødblomstret salvie fra delstaten Rio de Janeiro i Brasilien. Den dyrkes ofte som sommerblomst eller stueplante.

Salvie er en slægt af enårige, toårige eller flerårige urter og halvbuske i læbeblomstfamilien. Der kendes mere end 1.000 arter, som er udbredt fra tropiske til tempererede egne over hele Jorden. Rosmarin (Salvia rosmarinus), som tidligere blev henregnet til sin egen slægt, anses i dag for også at høre til salvie-slægten.

Faktaboks

Etymologi
Ordet salvie kommer af latin salvia, afledning af salvus 'sund, helbredt'.
Også kendt som

Salvia

Blomsten har kun to støvblade, og på hvert støvblad er kun en halv støvknap frugtbar. Knapbåndet, der forbinder støvtråd og støvknap, er aflangt og vippes af besøgende insekter, således at pollen afsættes på insektets ryg. Nogle sydamerikanske arter bestøves af kolibrier.

Der findes ingen vildtvoksende arter af salvie i Danmark, men flere arter dyrkes i haver og optræder af og til forvildet.

Lægesalvie som krydderurt og lægeplante

Salvie
Lægesalvie (Salvia officinalis) er den art af salvie, der bedst kendes som krydderurt og lægeplante.

Lægesalvie (S. officinalis) er udbredt fra det sydvestlige Tyskland til Sydeuropa og Middelhavsområdet. Den er meget aromatisk og har været brugt som lægeplante og krydderurt siden oldtiden.

De stærkt smagende, let bitre blade bruges til fedt kød og fede fisk, i farser, marinader og i drikke. I Frankrig anvendes salvie alene i provencalsk køkken. Den bruges derimod meget i Italien, England og Tyskland (i pølser) samt på Balkan og i Mellemøsten, hvor den især bruges til stegt får.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig