pandaer

Stor panda.

.

Lille panda, også kaldet rød panda.

.

Artikelstart

Betegnelsen panda dækker over to arter af rovdyr:

Faktaboks

Etymologi
Ordet panda kommer af nepali panda.
Også kendt som

Stor panda: bambusbjørn, Ailuropoda

Lille panda: rød panda, kattebjørn, Ailurus fulgens

  • stor panda (bambusbjørn, Ailuropoda melanoleuca) og
  • lille panda (rød panda, kattebjørn, Ailurus fulgens).

Der har været en del diskussion om de to arters slægtskab med hinanden og med andre bjørnelignende rovdyr. Nogle zoologer har henført begge arter til halvbjørnene (Procyonidae), andre har placeret dem i deres egen familie (Ailuropodidae), og atter andre har anbragt dem i bjørnefamilien (Ursidae). Genetiske undersøgelser placerer den store panda i sin egen slægt Ailuropoda i bjørnefamilien og den lille panda i sin egen familie, Ailuridae, beslægtet med halvbjørnene.

Pandaerne lever fortrinsvis af bambus; den lille panda tager mest bladene, og den store panda både blade og stængel. Af tilpasninger til denne kost kan nævnes kraftige tyggemuskler og en særlig "bambusfinger", som er en lille udvækst på forpoternes trædepude, som kan modstilles puderne ved første og anden finger. Bambusstænglen gribes mellem bambusfingeren og de øvrige fingre, og hånden føres op langs stænglen, hvorved bladene samles ved bambusfingeren. Pandaerne tager også i mindre omfang frugter og små hvirveldyr. Begge arter er nat- og skumringsaktive og tilbringer dagen i hule træer eller klippehuler.

Afhængigheden af bambus gør pandaerne meget sårbare. Indskrænkningen af bambusskovenes areal som følge af kulturlandskabets fremtrængen har fjernet store dele af pandaernes levesteder, og begge arter regnes for stærkt truede. Den samlede bestand af stor panda vurderes at være ca. 2000, mens bestanden af lille panda estimeres til ca. 10.000.

Stor panda

Stor panda er mellem 120 og 150 cm lang og vejer mellem 75 og 160 kg. Den er bjørnelignende med en tæt, uldet pels, hvid med et sort bælte hen over skuldrene, sorte ben og ører og en sort plet omkring øjnene. Den lever i tætte bambusskove i det centrale Kina fra 2700 til 3900 meters højde. Den sover ikke vintersøvn, men søger om vinteren ned til lavere højder. Den lever alene uden for parringstiden. Hunnerne føder 1-2 unger (sjældent 3) efter en drægtighed på 4-5 måneder. Normalt kan hunnerne dog kun klare at opfostre én unge.

Lille panda

Lille panda er mellem 50 og 65 cm lang med en busket hale på 2/3 af kropslængden. Den vejer, mellem 3 og 4,5 kg. Den er kattelignende med en tyk, rødbrun pels med sorte tegninger på ben og underside og omkring øjnene. Snude, kinder og spidsen af ørerne er hvide. De små pandaer lever parvis i Himalayabjergene fra 2200 til 4800 meters højde. Den er mere trælevende end den store panda, men finder størstedelen af føden på jorden. Efter en drægtighed på 4-5 måneder føder hunnen 1-2 unger (sjældent 3). Pelsen fra den lille panda var tidligere meget eftertragtet, og jagttrykket var stort. I dag er arten fredet, og den største trussel er ødelæggelsen af dens levesteder.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Din kommentar publiceres her. Redaktionen svarer, når den kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig