Laktose fjernes fra mælk ved hydrolyse til glukose og galaktose
Laktose fjernes fra mælk ved hydrolyse til glukose og galaktose
Licens: CC BY SA 3.0

Mælk fremstilles og mærkes laktosefri for at kunne markedsføres til forbrugere med laktoseintolerans.

Laktoseintolerans

Laktoseintolerans er forholdsvis hyppigt forekommende hos voksne og skyldes mangel på dannelse af enzymet laktase i tarmen, så laktose ikke hydrolyseres til glukose og galaktose under fordøjelsen. Den ikke-fordøjede laktose giver symptoner som luft i maven og diarré.

Laktosefri mælk har været igennem enzymbehandlinger, der spalter laktose til de to monosaccharider glukose og galaktose.

Højpasteuriseret mælk

Laktosefri mælk indeholder færre bakterier end almindelig mælk, da laktosefri mælk bliver højpasteuriseret og dermed er varmebehandlet ved en højere temperatur end almindelig mælk i Danmark. Uåbnet har laktosefri mælk derfor ofte længere holdbarhed end almindelig mælk.

Til gengæld er laktosefri mælk efter åbning mere følsom for forurening med bakterier, da indholdet af mælkesyrebakterier, som ellers bremser andre bakteriers vækst, er lavere i den laktosefri mælk på grund af højpasteurisering.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig