køkken

Køkken i dansk design (Multiform) med åben adgang til spiseplads. Køkkenet er opstillet i 1997, og mørke laminater er på mode; bordplader, trælister og overskabe er i mahogni.

.

Artikelstart

Køkken, rum indrettet til tilberedning af mad. Det middelalderlige køkken var indrettet med åbent ildsted og bageovn. I store køkkener kunne der være en brønd; i almindelige køkkener blev vand hentet ved brønden udenfor. Til spildevandet havde man, mange steder helt frem til 1900-t., en udslagsvask gerne med afløb til det fri.

Faktaboks

Etymologi
Ordet køkken kommer af middelnedertysk kökene, af latin coquina 'køkken', af coquere 'koge'.

Endvidere kunne der være bryggers. I 1700- og 1800-t. var bykøkkener indrettet med åbent ildsted, retterbænk, hylder og rækker, dvs. køkkenbord med hylde under, væghylder og tallerkenrække. Den store bageovn forsvandt formentlig allerede fra bykøkkenerne i middelalderen, men bibeholdtes på landet indtil ca. 1900.

I landhusholdninger var der bryggers til de mere tidskrævende arbejder som brygning og slagtning, mens madlavning foregik i den åbne skorsten, i Vestdanmark i stuen, i Østdanmark i et lille rum eller køkken med tilknytning til bryggerset. Med til datidens køkkener hørte, alt efter husholdningens størrelse, rum som kælder, fadebur og spisekammer.

Fra midten af 1800-t. udbredtes komfurer af støbejern. I herskabshjem var køkkenet ofte placeret i kælderen eller længst borte fra lejlighedens repræsentative rum; her var også tjenestefolkenes domæne. Nye redskaber som brødmaskine og kødhakkemaskine var med til at gøre arbejdet lettere, og køkkentøj af kobber afløstes efterhånden af emalje.

Fra slutningen af 1800-t. fik mange bykøkkener indlagt vand. På landet skete det oftest i form af rindende vand i bryggerset, mens køkkenet flere steder først fik indlagt vand i 1950- og 1960'erne. Gas fik mange bykøkkener indlagt omkring 1900, på landet fra 1940'erne med flaskegassens fremkomst.

Med funktionalismen ændredes køkkenindretningen igen. Idealet var nu mere rationelle og hygiejniske køkkener med masser af skabe til køkkentøj og service. Det pyntelige forsvandt, og køkkenet blev mere klinisk, det såkaldte laboratoriekøkken.

Fra slutningen af 1950'erne afløste de nye elementkøkkener i løbet af de næste årtier mange af de gamle køkkener, først på landet siden i byerne. Samtidig blev køkkenet elektrificeret med kogeplader eller elektrisk komfur, køleskabe og frysere og elektriske køkkenmaskiner.

Spisekøkkenet blev også almindeligt fra slutningen af 1950'erne, hvorved køkkenarbejdet blev mere synligt. Med spisekøkkenet og siden alrummet blev køkkenet mange steder familiens foretrukne opholds- og arbejdssted. Se også Danmark (køkken) og kogekunst.

Kommentarer

Din kommentar publiceres her. Redaktionen svarer, når den kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig