Faktaboks

Harold James McGee
Født
3. oktober 1951, Cambrigde, Massachusetts, USA
Harold McGee i New York i 2008, da Time Magazine kårede ham som et af verdens 100 mest indflydelsesrige mennesker.

Harold James McGee har skrevet det skelsættende værk ”On Food and Cooking: The Science and Lore of the Kitchen”, der udkom i 1984 og i en revideret udgave i 2004. Denne bog, hvor den seneste udgave er på næsten 900 sider, har siden udgivelsen været til inspiration for kokke og undervisere i hele verden. Heston Blumenthal fra restauranten The Fat Duck og fysikeren Peter Barham nævner således bogen som inspiration til deres tværfaglige samarbejde om at udnytte naturvidenskab i kogekunsten. Bogen, der ikke oprindeligt blev skrevet som lærebog, har dog også fundet anvendelse ved undervisning i fødevarevidenskab på universiteter og tekniske skoler i mange lande, således også ved kurset ”Gastronomisk Fødevaredesign og Forbrugerpræferencer” på Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet i perioden 2007 til 2011.

Den berømte bog omfatter en systematisk gennemgang af animalske og vegetabilske råvarer fra hele verden, deres fremskaffelse, opbevaring, tilberedning og næringsværdi og ikke mindst deres servering og betydning i kulturelle sammenhænge i forskellige dele af verden. Den historiske og kulturelle sammenhæng er veldokumenteret, og teksten bærer på fornem vis præg af McGee’s uddannelsesmæssige baggrund med en bachelorgrad i litteratur fra California Institut of Technology i 1973 og McGee’s ph.d. afhandling om John Keats romantiske poesi fra Yale University, Connecticut, USA fra 1978.

McGee har etableret sig som en international autoritet i madkultur med et beundret afsæt i både naturvidenskab og kulturhistorie. McGee har også skrevet andre bøger som ”Nose dive: a field guide to the world’s smells” fra 2020 og er en eftertragtet foredragsholder ved kongresser og på uddannelsesinstitutioner.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig