Faktaboks

Peter Barham
Født
25. oktober 1950
Professor Peter Bartram på Københavns Universitet i marts 2011, hvor han eksperimenterer med at lave is hurtigt ved hjælp af flydende kvælstof.

Peter Barham er uddannet fysiker og har været professor i fysik ved University of Bristol i Wales. Barham er en klassisk polyhistor, idet han udover at arbejde videnskabeligt med polymer-fysik på international niveau, også er kendt for sine undersøgelser af pingviners populationsbiologi omkring Sydpolen. I den brede offentlighed er Barham dog især kendt for sin formidling af videnskaben bag madlavning. Barham har således skrevet The Science of Cooking, en bog der udkom i 2001, og har været en hyppig gæst i britisk TV med udsendelser om gastronomi. Han optrådte således som Scientific Cook i Channel 4 serien Food Files.

Barham har samarbejdet med flere kendte kokke som Heston Blumenthal fra restauranten The Fat Duck. Barham var sammen med Blumenthal med til at skabe den videnskabelige disciplin Molekylær Gastronomi for at forklare, hvorfor madlavning nogle gange giver fremragende måltider, mens resultatet andre gange bliver middelmådigt eller endog ringe. Studiet af Molekylær Gastronomi bragte Barham til Københavns Universitet som gæsteprofessor for at deltage i forskningsprogrammet "Molecular Gastronomy: the scientific study of deliciousness and its physical and chemical background", der blev gennemført i årene 2007 til 2011.

Eksternt link

Artikel i tidsskriftet Chemical Review om forskningsprogrammet

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig