Faktaboks

Heston Marc Blumenthal
Født
27. maj 1966, London, Storbritannien
Heston Blumenthal på Københavns Universitet i 2008.
Heston Blumenthal (til højre i begge fotos) besøgte i maj 2008 Institut for Fødevarevidenskab, Københavns Universitet, for at etablere videnskabeligt samarbejde. Til venstre ses kokken Torsten Vildgaard, lektor Michael Bom Frøst og fysikeren Peter Barham, til højre professor Leif H. Skibsted sammen med Heston Blumenthal i forsøgskøkkenet.
Heston Blumenthal på Københavns Universitet i 2008.
Af .
Licens: Institut for Fødevarevidenskab, Københavns Universitet

Heston Blumenthal er en engelsk kok, der er blevet verdenskendt for at involvere fødevarevidenskab i sin kogekunst. Med base i restauraten The Fat Duck åbnet i 1995 af Blumenthal i en tidligere pub i Bray, Berkshire, England, senere tildelt 3 Michelin-stjerner og i 2005 kåret til verdens bedste restaurant af The World’s 50 Best Restaurants, blev Blumenthal centrum i en række udsendelser om gastronomi i den britiske Channel 4. Blumenthal skabte i samme periode en serie kvalitetsprodukter til salg i den engelske supermarkedskæde Waitrose og åbnede flere restauranter i England.

Blumental samarbejdede med fysikeren og videnskabsformidleren Peter Barham inspireret af Harold McGee og hans bog On Food and Cooking – The Science and Lore of the Kitchen fra 1984 og skabte nye spektakulære retter som æg-og-bacon isdessert. Blumenthal udnyttede flavour-pairing i sin madlavning og kombinerede for eksempel hvid chokolade med kaviar i en ret for at udnytte smagssynergien af kemiske komponenter i de to råvarer. I Blumenthals restauranter ledsages måltidet ofte af andre sanseindtryk som lyd, duft og lyssætning tilsammen kendt som "Multisensory Cooking".

Blumenthal blev efter samarbejdet om bogen Kitchen Chemistry i 2006 hædret med æresmedlemskab af Royal Society of Chemistry i London. Blumenthal udnytter de kemiske videnskaber til at forbedre madlavning, og Molekylær Gastronomi har ifølge Royal Society of Chemistry medvirket til forståelse af de kemiske videnskabers bidrag til kostens betydning for menneskets glæde, nydelse og helbred. Blumenthal blev æresdoktor ved University of London i 2013.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig