En spilperiode sættes i gang med en serv, der udføres bag baglinjen enten med et underhånds- eller et overhåndsslag. Hvert hold må derefter røre bolden tre gange, inden den skal spilles over nettet. Servemodtagningen og forsvarsspillet udføres overvejende med baggerslag, hvor bolden rammes med strakte underarme og styres i retning af holdets spilfordeler, hæver. Hæveren spiller bolden videre til angrebsspillerne med et fingerslag med let krummede fingre og hænder.
Angrebet udføres med et smash, et hårdt slag til bolden udført med åben hånd over hovedhøjde. Bolden kan også tippes over nettet eller spilles med et lob, men den må ikke gribes eller kastes. Ingen spiller må røre bolden to gange i træk (dobbeltslag). Det forsvarende hold forsøger at forhindre modstandernes angrebsslag i at passere nettet med en blokering, dvs. at de tre spillere ved nettet prøver at placere deres hænder og strakte arme i vejen for smashet. Blokeringen tæller ikke som en førstegangsberøring, og bolden kan herefter stadig spilles tre gange. Det er ikke tilladt at berøre nettet under en spilhandling. Spilperioden varer ved, indtil bolden er i gulvet, bliver slået ud af banen eller ikke returneres korrekt.
Når der er servet, må spillerne skifte position indbyrdes. Dog må forsvarsspillerne ikke blokere, og deres angrebsslag skal udføres med afsæt bag angrebslinjen. Serven skal altid udføres af den højre forsvarsspiller, og når et hold har vundet serveretten, roterer alle spillere en position i urets retning. Dermed kommer alle på holdet til at spille både angrebs- og forsvarspositioner.
Der spilles bedst af fem sæt til 25 point; et sæt skal vindes med mindst to point. Et hold scorer point, hver gang det vinder en spilperiode, uanset om det har serveretten eller ej. Det afgørende sæt spilles dog til 15 point. I hvert sæt har hvert hold ret til to timeouts a 30 sekunder. Ved internationale kampe er der desuden teknisk timeout på 60 sekunder ved 8 og 16 point.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.