Toast.

.

Toast er et stykke ristet hvedebrød. Det spises ofte med smør og eventuelt syltetøj som en del af morgenmaden.

Faktaboks

Etymologi

fra engelsk toast, fra latin tostum 'ristet', af torrere 'gøre tør over ild, riste'

Toastbrød

Alt hvedebrød kan bruges til en toast. Men der fremstilles specielt toastbrød, som passer ned i en opretstående brødrister.

Toastbrød er hvedebrød, der bages i en form med låg, så brødet bliver firkantet. Dejen er tilsat lidt fedtstof i form af margarine for at gøre det ristede brød mere sprødt. Brødets overflade bliver brunt under ristningen på grund af Maillard-reaktioner.

Toast som fastfood

Specielle toast har en bestemt sammensætning, og de serveres ofte som fastfood:

  • Parisertoast er to stykker toastbrød, der er lagt sammen med ost og skinke og derefter ristet.
  • Cowboytoast er to stykker ristet toastbrød, der er lagt sammen om en stegt hakkebøf med bløde løg.

Cowboytoast er registreret i det danske sprog i 1993, hvilket betyder, at ordet var nyt i det danske sprog omkring dette tidspunkt.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig