Risengryn.
Nærbillede af risengryn.
Risengryn.
Af /Biofoto/Ritzau/Scanpix.

Risengryn er afskallede rundkornede ris. De anvendes til risengrød kogt med mælk; risvandgrød kogt med vand og forskellige risdesserter.

Faktaboks

Også kendt som

risgryn, grødris

Rundkornede ris kaldes også kortkornede ris, da længden er mindre end 5,2 mm og bredden er mindre end 2 mm.

Stivelsens egenskaber i risengryn

Stivelsen i rundkornede ris har et højt indhold af amylopektin (80–85 %), hvilket medfører, at riskornene klistrer sammen i modsætning til langkornede ris, der har et højere indhold af amylose end rundkornede ris, og de klistrer ikke sammen ved kogning og anvendes derfor til løse ris.

De rundkornede ris forklistrer allerede ved 65-67 grader, hvilket er en lavere forklistringstemperatur end langkornede ris, som forklistrer ved 71-74 grader. Den lave forklistringstemperatur er medvirkende til, at risengrød kan "koge" videre i en høkasse.

Ris efter brudepar

Ris har ligesom andet korn været symbol på frugtbarhed. Dette er baggrunden for traditionen, hvor man kaster risengryn efter et nygift par.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig