Demonstration af madlavning i høkasse.
Demonstration af madlavning i høkasse.
Af /SCANPIX.

En høkasse er en kasse fyldt med isolerende materiale som hø, avispapir eller klude og dækket af et tætsluttende låg, hvori man kan placere varme gryder med mad, der ved at udnytte eftervarmen i den velisolerede kasse koger færdig.

Funktion

Metoden går ud på, at man varmer emnet, der skal tilberedes, godt op til kogepunktet, hvorefter man sætter gryden med tætsluttende låg på ned i en fordybning i høet i høkassen. Over gryden lægges en pude og låget lægges på kassen. Retten står nu og koger færdig ved egen lave varme.

Historie

Høkassen kendes fra 1800-tallet, men den blev især udbredt, da gassen i slutningen af århundredet blev almindelig i køkkenerne, idet man ved høkassekogning kunne udnytte de få gasblus optimalt og spare på den dyre energi. Under besættelsen under anden Verdenskrig fik brugen af høkassen et stort opsving pga. gasrationeringen.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig