Artikelstart
Mejeri, i ældre tid også benævnt mælkeri, virksomhed, hvor der af mælk fremstilles mælkeprodukter: pasteuriseret mælk og fløde, syrnede mælkeprodukter, smør, ost, mælkepulver, iscreme m.m. (se mejeriteknologi).
Faktaboks
- Etymologi
- Ordet mejeri kommer af nty. meierie, af meier 'bestyrer, forvalter', af lat. major (domus) 'husholdningsbestyrer'.
De fleste mejerier modtager mælk fra et stort antal mælkeproducerende landbrug. I Danmark behandles ca. 90% af mælken i andelsmejerier, som ejes af de mælkeproducerende landmænd; resten forarbejdes i privatejede mejerier.
Det første andelsmejeri blev oprettet i 1882 i Hjedding i Vestjylland, og i løbet af få år blev der oprettet andelsmejerier overalt i landet. Mejeriantallet kulminerede i 1930'erne med ca. 1400 andelsmejerier og ca. 400 privatmejerier. Siden er de fleste mejerier igen blevet nedlagt, og især i perioden 1960-80 blev et stort antal lukket, idet lokale andelsmejerier blev sammensluttet til landsdækkende andelsmejeriselskaber.
En væsentlig grund til denne udvikling har været, at det med overgangen fra hestevogn til lastbiler og tankvogne til mælketransport blev muligt at samle mælk fra større områder med deraf følgende mulighed for udnyttelse af stordriftsfordele i mejerierne.
Der er 31 mejeriselskaber i Danmark med i alt 61 produktionssteder (2010). Se også andelsbevægelsen, hollænderi og ismejeri.
Kommentarer
Din kommentar publiceres her. Redaktionen svarer, når den kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.