Karamel er sukker (saccharose) opvarmet til mindst 185 °C, hvorved det karamelliserer til en tyk, klar, brun sirup, der stivner ved nedkøling.

Faktaboks

Etymologi
Ordet karamel kommer via fransk caramel fra spansk caramelo. Der er muligvis tale om en omdannelse af middelalderlatin canna mellis 'sukkerrør'

Karamel til konfekture, flødekaramel, fremstilles af sukker, glukosesirup og mælk eller smør; det tilsættes ofte hakkede nødder eller smagsstoffer som lakrids og chokolade. Mærkevarekarameller kom på det danske marked omkring 1900.

Oprindelig blev ordet karamel anvendt om bolsjer og medicin, jf. brystkarameller.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig