Hampeolie er en planteolie, der anvendes til en række tekniske formål som sæbefremstilling. Olien anvendes også i stigende grad som spiseolie pga. en optimal fordeling af essentielle omega-3- og omega-6-fedtsyrer. Hampeolie har også et højt indhold af tokoferoler med E-vitamin-virkning; de er naturlige antioxidanter.

Hampeolie udvindes ved presning eller ekstraktion af frø af hamp (Cannabis sativa). Hampeolie udvindes ofte af umodne frø og er da lysegrøn. Euforiserende stoffer som tetrahydrocannabiol, THC, overføres ikke til hampeolie ved hverken ekstraktion eller presning.

I hampeolie er forholdet mellem omega-3-fedtsyren linolensyre og omega-6-fedtsyren linolsyre tæt på det ideelle for den menneskelige kost. Begge disse polyumættede fedtsyrer er essentielle, men forholdet omega-6/omega-3 er kritisk, da de to fedtsyrer konkurrerer om det samme enzym i cellerne, der omdanner omega-3-fedtsyrerne til kroppens egne signalstoffer. I den vestlige verden og især i USA er omega-6/omega-3-forholdet i kosten øget fra tidligere omkring 2:1 til tæt på 15:1. Hampefrøolie kan således med fordel anvendes i køkkenet til dressing og marinade frem for sojaolie, tidselolie, majsolie og andre spiseolier, der domineres af omega-6 fedtsyrer.

Hamp til fødevarer dyrkes derfor i stigende grad i USA og Canada. Også i Danmark forhandles hampeolie til køkkenbrug.

Den høje grad af umættethed betyder, at hampeolie let oxideres på trods af et højt indhold af tokoferoler. Hampeolie er derfor en halvtørrende olie, der ved kontakt med luften bliver halvfast på grund af oxidation; af den grund har hampeolie også været anvendt til fremstilling af fernis.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig