Akvakulturen har sit tyngdepunkt i Asien. I Kina holdes 5-7 arter karpefisk i samme dam (polykultur). Opdrættet foregår ekstensivt i et afbalanceret økosystem, og produktionsomkostningerne er lave. Dammene tilføres plantenæringsstoffer i form af gødning fra andefarme eller fra svine- og kvægopdræt. På den måde fremmes produktionen af planteplankton, som er føde for de karpearter, der filtrerer vandet. Desuden danner planktonalgerne livsgrundlag for dyrisk plankton samt insektlarver, muslinger, snegle og krebsdyr, der ædes af andre karpearter. Nogle karper tager fortrinsvis føden fra damoverfladen og andre fra de frie vandmasser. Atter andre roder i bunden efter detritus og bunddyr. Ved bundfiskenes aktivitet fremmes nedbrydningen af mudderets organiske stof, hvorved der frigøres plantenæringsstoffer. Den rette dosering af gødningsstoffer er vigtig for produktiviteten. Der vedligeholdes en passende tæthed af planteplankton, således at lyset kan trænge dybt ned i vandmassen og give energi til algernes fotosyntese. Er der for lidt plankton, tilføres mere gødning, og er der for meget, pumpes der frisk vand ind i dammene. Ved algernes fotosyntese udskilles ilt, som dækker karpernes iltbehov om dagen. Om natten kan der opstå iltunderskud, og vandet må da iltes mekanisk.
Selvom dammenes egen stofproduktion er det bærende element, suppleres der ofte ved at fodre med vegetabilske affaldsprodukter. Ris- og hvedeklid anvendes til ynglen; større fisk fodres med ukrudt, afskær fra grøntsager og vandplanter fra oprensningen af søer og vandløb. Græskarpen er vigtig, idet den æder de højere planter, som den dog kun fordøjer ufuldkomment. De ufordøjede rester indgår i dammens næringsomsætning og ender i de andre karpearter.
Dammene gennemfiskes flere gange om året, og de store fisk bringes på markedet. Bestandene suppleres et par gange om året ved udsætning af yngel, idet man søger at opnå et passende forhold mellem de forskellige arter, så dammens fødekæder i videst muligt omfang ender i fiskene. Med lange mellemrum tømmes og oprenses dammene. Mudderet er rigt på uorganiske næringsstoffer og anvendes som gødning. Hvor karpeopdræt sker sammen med landbrug og gartneri, er der et stofkredsløb, hvor kun lidt går til spilde; dyregødning og planteaffald tilføres dammene, og plantenæringsstoffer føres tilbage til den dyrkede jord, bortset fra den del, der via fødekæderne ender som fiskekød.
Produktionen af fisk er høj (ofte 16 t om året pr. ha) og overstiger langt produktiviteten af kødkvæg på vedvarende græs (græsning hele året). Effektiviteten skyldes bl.a., at planktonproduktionen finder sted i tre dimensioner, og at planktonalgernes behov for næring dækkes løbende. Fødekonkurrenter (insekter, muslinger, snegle etc.) holdes på et lavt niveau, da de ædes af karperne. Karpearternes formering var førhen meget omstændelig med særlige smådamme til gydning eller ligefrem indsamling af yngel i naturen. Nu til dags bringes karperne til at afgive æg og sæd ved en hormonindsprøjtning, og æggenes befrugtning og klækning foregår kunstigt. Karpeopdræt er også af stor betydning i hele Sydøstasien; i Indien og tilstødende lande anvendes overvejende de indiske karper.
Opdræt i brakvand af den planteædende mælkefisk (milkfish, Chanos chanos) begyndte for 300 år siden og er især vigtig i Indonesien og på Filippinerne.
Kommentarer
Din kommentar publiceres her. Redaktionen svarer, når den kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.