Fødevarebygningen, Rolighedsvej, Frederiksberg, er en del af Københavns Universitet. Bygningen til venstre omtales lokalt som "Den gule Ost".
.
Licens: KU FOOD

Institut for Fødevarevidenskab er et institut ved Københavns Universitet under Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet.

Faktaboks

Også kendt som

Institut for Fødevarevidenskab forkortes KU FOOD

Institut for Fødevarevidenskab har i starten af 2020'erne en årlig omsætning på over 100 mio. kr. og har omkring 200 medarbejdere inklusive indskrevne ph.d. studerende.

Institut for Fødevarevidenskabs undervisning

Instituttet varetager undervisning på de videregående fødevareuddannelser herunder på bacheloruddannelsen: Fødevarer og Ernæring med cirka 300 indskrevne studerende.

Dertil kommer de tre kandidatuddannelser: Fødevarevidenskab med 185 studerende, Fødevareinnovation og Sundhed med 55 studerende og Integrerede Fødevarestudier med 75 studerende.

Under kandidatuddannelsen Fødevarevidenskab specialiserer de studerende sig enten i Plantebaserede Fødevarer, i Mejeriteknologi, hvor de kan opnå titlen mejeriingeniør efter udført praktik, i Bryggerividenskab eller individuelt.

De anførte antal studerende er for det akademiske år 2022/23, men antal aktive studerende er nogenlunde konstant.

Instituttets fire faglige sektioner:

  • Design og Forbrugeradfærd
  • Ingrediens- og Mejeriteknologi
  • Fødevareanalytisk Kemi og Bioteknologi
  • Mikrobiologi og Fermentering.

Forskning i de fire sektioner, der hver ledes af en aktiv forsker og er opdelt i forskningsgrupper, er præget af samarbejde med industrivirksomheder. De finansieres hovedsageligt af eksterne midler. Instituttet opnåede allerede i 1990′erne store EU forskningsbevillinger til internationalt samarbejde bl.a. inden for kødforskning og mikrobiologisk fødevaresikkerhed. Instituttet har i dag fokus på forskning i bæredygtig fødevareproduktion og plantebaserede fødevarer.

Institut for Fødevarevidenskab er en videreførelse af Mejeri- og Levnedsmiddelinstituttet, MLI, der blev etableret i 1991 ved en sammenslutning af følgende fire små institutter på det daværende KVL indenfor fødevare- og mejeriområdet:

  • Institut for Kødteknologi og Procesteknik
  • Institut for Levnedsmiddelkonservering
  • Institut for Vegetabilske Levnedsmidlers Teknologi
  • Mejeribrugsinstituttet

Mejeribrugsinstituttet var tidligere dannet ved sammenlægning af Mælkerilaboratoriet og Mejeriafdelingen. Et særinstitut ved KVL udenfor styrelsesloven med navnet Institut for Mejeriforskning blev samtidig i 1991 oprettet ved nedlægning af Statens Mejeriforsøg. Det virkede indtil 1995, hvorefter dets aktiviteter indgik i MLI.

MLI indgik som en bærende partner i Levnedsmiddelcenteret, LMC, i dets funktionsperiode fra 1992 til 2012. MLI skiftede i 2005 navn til det nuværende Institut for Fødevarevidenskab.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig