fødevareuddannelser

Artikelstart

Fødevareuddannelser er uddannelser, der sigter mod arbejde i fødevareindustrien eller inden for forarbejdning af fødevarer i mindre virksomheder, ofte i tilknytning til butiksdrift, og for de videregående uddannelser også mod fødevareforskning, produktudvikling og fødevarekontrol.

Erhvervsuddannelserne på området foregår på professionshøjskoler med praktikophold i fødevarevirksomheder.

De videregående uddannelser foregår på specialiserede skoler eller på universiteter: Ernærings- og husholdningsøkonomer (indtil 1989 husholdningslærere) uddannes på professionshøjskoler flere steder i landet. Den 3 ½-årige uddannelse til professionsbachelor i Fødevareteknologi og Applikation og i Ernæring og Sundhed foregår også på professionshøjskolerne, herunder en overbygningsuddannelse til uddannelse til laborant eller til procesteknolog i Laboratorie- og Fødevareteknologi. Mejeritekniker er procesteknolog med speciale i mejeri, Levnedsmiddeltekniker er procesteknolog med speciale i fødevareteknologi og Procestekniker er en mere generel overbygningsuddannelse.

Uddannelserne til bachelor i fødevarevidenskab, fødevareingeniør og kandidat i fødevarevidenskab, der i 1992 afløste uddannelserne til bromatolog, mejeriingeniør og kemiingeniør med fødevarespecialisering, er af hhv. 3, 3 ½ og 2 års varighed. Bacheloruddannelsen udbydes i fælleskab af Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet og Danmarks Tekniske Universitet med optag på KU og har to retninger: Sundhed og Ernæring, og Kvalitet og Teknologi. Uddannelsen til fødevareingeniør består af en bacheloruddannelse og et halvt års erhvervspraktik. Kandidatuddannelsen på KU har en generel linje og specialiseringer i mejerividenskab, der kræver et halvt års mejeripraktik, og i bryggerividenskab. DTU har en kandidatuddannelse i fødevareteknologi. Aarhus Universitet har en bacheloruddannelse i Agrobiologi, en Diplomingeniøruddannelse i Kemi- og Fødevareteknologi og en kandidatuddannelse i Molekylær Ernæring og Fødevareteknologi. Uddannelsen til kandidat i Integrated Food Studies på Aalborg Universitet er senere overført til KU.

Bacheloruddannelser fra ét universitet giver som udgangspunkt adgang til kandidatuddannelser på de andre universiteter.

Fødevareuddannelser på universiteter og professionshøjskoler.
Fødevareuddannelser 2022
Licens: CC BY SA 3.0

Kommentarer

Din kommentar publiceres her. Redaktionen svarer, når den kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig