Faktaboks

David Julius

David Jay Julius

Født
4. november 1955, New York City, New York, USA
David Julius
David Julius modtog Nobelprisen i fysiologi/medicin i 2021. Her ses han på Nobelmuseet i Stockholm, hvor han signerer en stol.
David Julius
Af /TT/Ritzau Scanpix.

David Julius er en amerikansk neurobiolog og fysiolog, der er professor på University of California i San Francisco, USA. I 2021 modtog han Nobelprisen i fysiologi/medicin sammen med Ardem Patapoutian for sin afdækning af receptorer for temperatur og berøring samt mekanismerne bag sanserne.

David Julius' forskning

David Julius' forskning har påvist, hvordan capsaicin i chili medfører varmefornemmelse i hud og slimhinder. I en stor database med DNA- fragmenter, små stumper af DNA, som kodede for sensoriske celler, fandt Julius det DNA, der koder for cellernes følsomhed for capsaicin. Sansereceptoren, der fik navnet TRPV-1, aktiveres af capsaicin og af varme, der får ionkanalen til at åbne sig. Denne følesans for varme betyder, at kroppen kan reagere og undgå skade, ubehag og forbrændinger fra varme ting.

Læs mere i Den Store Danske

Eksterne links

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig