C-vitamin

Artikelstart

C-vitamin er det samme som askorbinsyre, et vitamin, der er nødvendigt at indtage for mennesker, aber, marsvin (gnavere), visse flagermus og fugle samt for de fleste fisk, mens andre hvirveldyr selv kan danne det.

Faktaboks

Også kendt som

askorbinsyre (ascorbinsyre), E300

Skørbug og opdagelsen af C-vitamin

Mangel på C-vitamin kan føre til skørbug, som tidligere var en ofte dødelig folkesygdom, der optrådte om vinteren, ved hungersnød og på lange sørejser. Den kendetegnes ved hud- og knogleforandringer, opsvulmede gummer, løsning af tænder, blødning og manglende sårheling.

Efter mange beretninger om den positive effekt af planteprodukter og et kontrolleret forsøg i 1747 af den skotske marinelæge James Lind (1716-1974) blev en fast ration af lime- og citronsaft indført i den engelske flåde omkring år 1800.

C-vitaminets forekomst og årsagerne til dets virkning mod skørbug blev påvist i 1907 af de norske læger Axel Holst (1860-1931), Theodor Frølich (1870-1947) og Valentin Fürst (1870-1961) gennem forsøg, hvor de kurerede marsvin mod skørbug ved at tilsætte kål og citronsaft til det korn, marsvinene ellers fik at spise. Ordet vitamin blev dog ikke brugt før 1912.

Askorbinsyre blev isoleret af den ungarsk-amerikanske læge og biokemiker Albert Szent-Györgyi og syntetiseret af den britiske kemiker Walter Norman Haworth, hvilket i 1937 belønnedes med nobelprisen i henholdsvis medicin og kemi. Også den schweiziske biokemiker Paul Karrer, som modtog nobelprisen sammen i kemi sammen med Haworth, og den britiske kemiker Edmund Hirst (1898-1975) spillede vigtige roller i udforskningen. Det var Haworth, der etablerede termerne ascorbic acid og vitamin C.

Funktioner og anbefalet indtag

Askorbinsyre er en antioxidant, der kan forhindre nedbrydning af organiske materialer forårsaget af luftens ilt. Skørbugs kendetegn skyldes, at C-vitamin har betydning for bindevævets kollagenproduktion. C-vitamin har også betydning for produktion af signalstoffer i nervesystemet, udnyttelse af folinsyre, omsætning af fremmedstoffer i leveren og jernoptagelse fra tarmen.

Personer, der indtager en C-vitaminrig kost, har en nedsat risiko for at pådrage sig kræft, hjerte-kar-sygdomme og grå stær, mens en lignende effekt ikke er vist ved indtagelse af askorbinsyretabletter. Gramstore doser har ikke som foreslået af den amerikanske nobelprismodtager Linus Pauling vist effekt ved forkølelse og influenza. I Danmark anbefales daglig tilførsel af 75 mg C-vitamin. Mangelsymptomer undgås ved tilførsel af 10 mg dagligt. Ved tobaksrygning øges forbruget. Kroppens depot er begrænset, og ved tilførsel ud over 300 mg vil det meste udskilles igennem nyrerne eller nedbrydes.

Kilder til C-vitamin

De vigtigste kilder i kosten er grøntsager som kål og kartofler samt frugt og bær. Særligt C-vitaminholdige er bl.a. peberfrugter, grønkål, rosenkål, broccoli, persille og ramsløg samt kiwi, havtorn, hyben, hyldebær, solbær og jordbær. Planten lægekokleare (Cochlearia officinalis)blev tidligere kaldet for skørbugsurt på grund af det høje indhold af C-vitamin i dens blade.

Kød-, mælke- og kornprodukter er derimod fattige på C-vitamin, og mangel kan stadig optræde hos personer, der indtager en for ensidig kost.

Askorbinsyre som tilsætningsstof

Askorbinsyre fremstilles syntetisk til brug i vitamintabletter eller som tilsætningsstof i fødevarer, oftest for at forhindre fordærvelse ved iltning (som antioxidant), men også for at efterligne naturlige eller friske produkter, forhindre dannelse af nitrosaminer eller forbedre mels bageegenskaber. Som tilsætningsstof har askorbinsyre E-nummeret E300.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Din kommentar publiceres her. Redaktionen svarer, når den kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig