Nitrosaminer, kemiske forbindelser, der indeholder atomgruppen −NO bundet til nitrogen, fx N-nitrosodimethylamin, (CH3)2N−NO. Nitrosaminer dannes, når salpetersyrling reagerer med sekundære aminer.

Faktaboks

Etymologi
Ordet nitrosamin kommer af nitro- og latin -osus 'forsynet med' og amin.

De fleste nitrosaminer er kræftfremkaldende. De er fundet i en lang række fødevarer som saltet og røget kød, i drikkevarer og tobaksrøg. Mange fødevarer indeholder nitrat, der kan reduceres til nitrit, som i surt miljø giver salpetersyrling, der reagerer med naturligt forekommende aminer.

Ved reduktion af nitrosaminer dannes hydraziner; N-nitrosodimethylamin giver 1,1-dimethylhydrazin, der er et vigtigt raketbrændstof.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig