Brunsviger er et klassisk dansk bagværk bestående af en gærdejsbund dækket med et lag af en remonce fremstillet af smør og farin. Kagen er af tysk oprindelse, nærmere bestemt fra Braunschweig i Niedersachsen. Betegnelsen brunsviger(brød) optræder første gang i en annonce i 1830 – og det ses første gang i en kogebog i 1859.
Faktaboks
- Etymologi
-
Bagværkets navn er afledt af Brunsvig, som er en fordanskning af Braunschweigs plattyske navn Brunswiek.
- Også kendt som
-
Fynsk brunsviger
Ingredienser til brunsviger kan variere en del, og kagen kan bl.a. tilberedes med kanel og kokos, ligesom tilbehøret kan variere fra kagecreme til flødeskum. De nyeste produktioner i relation til den klassiske kage er brunsvigerøl, brunsvigeris, brunsvigersovs med mere.
Brunsviger betragtes som en del af det fynske køkken, og især på Fyn fejres brunsvigerens dag, der hvert år falder den sidste torsdag inden efterårsferien.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.