skråper og petreller

Fire almindelige skråper (Puffinus puffinus). Skråper ses ofte flyve lavt over havet på stive vinger, med skiftevis den mørke overside og den lyse underside synlig.
Af .
Licens: CC BY SA 2.0

Artikelstart

Skråper og petreller er en familie af stormfugle, som omfatter ca. 99 arter. Familien er udbredt i alle verdens oceaner, men de fleste arter lever på den sydlige halvkugle.

Faktaboks

Etymologi

Pétrel, fra fransk lille Peter, navnet kommer af, at stormfuglen flyver så lavt, at den synes at gå på vandet som Petrus, latin for disciplen Peter.

Også kendt som

Procellariidae

Til petrellerne hører bl.a. mallemuk, de to albatrosstore kæmpestormfugle, Macronectes, 81-99 cm, og den rent hvide snepetrel, Pagodroma nivea. De små hvalfugle, Pachyptila, lever af helt små dyr, som de sier fra vandet ved hjælp af lameller i næbbet. Hos de mest specialiserede arter ligner dette et andenæb. De fleste i den artsrige slægt Pterodroma er varmtvandsarter, der har en hurtig, uforudsigelig flugt i store buer højt over vandet.

Skråperne omfatter fire slægter, hvis medlemmer som regel glider på stive vinger lige over vandet; adskillige arter er langdistancetrækfugle, som overvintrer fjernt fra yngleområdet, ofte på den modsatte halvkugle. Nogle af dem er glimrende dykkere, som kan nå ned på 50-60 m dybde.

Familien omfatter også de afvigende alkestormfugle, som tidligere har været regnet for en særskilt familie. I modsætning til familiens andre medlemmer har de korte vinger og svarer nærmest til den nordlige halvkugles alkefugle.

Danske arter

I Danmark optræder mallemukken talrigt i de ydre farvande og har enkelte gange forsøgt at yngle (på Bulbjerg). Desuden forekommer syv skråper som fåtallige eller tilfældige gæster: Scopolis skråpe, Calonectris diomedea, fra Middelhavet og atlantisk skråpe, Calonectris borealis, fra Nordøstatlantens varmere dele; storskråpe, Ardenna gravis, fra Tristan da Cunha og Gough Island i Sydatlanten; sodfarvet skråpe, Ardenna grisea, fra Sydatlanten; almindelig skråpe, Puffinus puffinus, fra De Britiske Øer, Færøerne og Island med enkelte fund af den nærtstående Balearskråpe, Puffinus mauretanicus, fra Middelhavet; samt lille skråpe, Puffinus baroli, fra de varmere dele af Nordatlanten.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Din kommentar publiceres her. Redaktionen svarer, når den kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig