sakier

Hvidhovedet saki (Pithecia pithecia), han.

.

Hvidhovedet saki (Pithecia pithecia), hun.

.

Artikelstart

Sakier, Pithecia, slægt i primatfamilien Pitheciidae. Den omfatter 16 arter og tilhører gruppen af vestaber (Platyrrhini). Sakier er nærtbeslægtede med skæggede sakier, Chiropotes (fem arter).

Både sakier og skæggede sakier er udbredt i Sydamerika, hvor de lever i regnskov, primært i trækronerne. De spiser hovedsagelig frugt. Det er små aber, 30-50 cm, med en lang, busket hale. Sakier vejer op til 2 kg, skæggede sakier 2-4 kg.

Flere arter er på IUCN's liste over truede arter.

Sakier og skæggede sakier blev tidligere henregnet til gruppen af sapajuer.

Kommentarer

Din kommentar publiceres her. Redaktionen svarer, når den kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig