vestaber

Artikelstart

Vestaber, Platyrrhini, udgør sammen med østaber (Catarrhini) og spøgelsesaber (Tarsii) gruppen af aber.

Vestaberne udgøres af fem familier, sapajuer (Cebidae), nataber (Aotidae), egernaber (Callitrichidae), Pitheciidae (springaber, sakier og uakarier) og Atelidae (brøleaber, uldaber, edderkopaber og uldedderkopaber) og er udbredt i Amerika fra det nordøstlige Mexico i nord til Argentina i syd.

Vestaber adskilles fra østaber ved bl.a. at have et bredt mellemrum mellem næseborene, heraf det ældre navn brednæsede aber; desuden mangler de kindposer og sædepuder. Halen er oftest lang og er hos en del arter udviklet som gribehale, der i et vist omfang kan fungere som en ekstra arm.

Vestaber varierer i størrelse fra 30 cm i kropslængde og 110 g (dværgsilkeabe, Cebuella pygmaea) til 63 cm og 12 kg (uldedderkopabe, Brachyteles arachnoides). De lever af blade, frugter, insekter og mindre hvirveldyr, og nogle af egernaberne har derudover specialiseret sig i plantesaft, som de får fat i ved at bide hul i træernes bark.

De fleste arter er sociale og lever i mindre familiegrupper eller i flokke på op til 20 individer. Hunnerne føder 1-3 unger efter en drægtighed på 130-180 dage.

Kommentarer

Din kommentar publiceres her. Redaktionen svarer, når den kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig