Landbrug - middelalder, I denne periode var hovedparten af befolkningen i Europa stadig landbrugere, og folketallet voksede hastigt. Det antages, at ca. 90% af befolkningen levede på landet, og at befolkningstallet mellem 1100 og de store pestepidemier fra 1348 steg til mellem det dobbelte og det tredobbelte. Forudsætningen herfor var forøgelse af landbrugsproduktionen, som voksede pga. dels arealudvidelse, dels teknologisk udvikling.
I England voksede befolkningen fra 1,5-2,5 mio. i 1086 til 3,8-7,2 mio. mennesker omkring 1300. I takt hermed blev det opdyrkede areal udvidet fra 3,4 mio. til 4,7 mio. ha. Hertil kom stigende inddragelse af enge, heder, moser, skove og marskland til andre landbrugsmæssige formål end kornavl. Der er spor af en lignende proces overalt i Europa med udvidelser af eksisterende landsbyer og anlæggelse af nye i de vesteuropæiske kernelande og med kolonisering af Østeuropa, Baltikum og de keltiske riger i Vest.
På de tunge lerjorde i de flade og bakkede landskaber, som præger størsteparten af Europa nord for Alperne og Pyrenæerne, var kornavlen fremherskende. I de bjerg- og skovrige egne, på sandede jorde, heder og i marsken slog man sig på husdyrbrug med bibeskæftigelser som fx fuglefangst, rørskæring og fremstilling af salt. Korndyrkning giver seks gange så mange kalorier pr. arealenhed som husdyravl. Alligevel synes levestandarden nok så høj i de områder, som i agerbrugsmæssig henseende kan betegnes som marginale. Det skyldtes, at man her ofte fremstillede produkter, som var let omsættelige til den relativt beskedne, men voksende bybefolkning og til de udprægede agerbrugere. Flere marskegne var således i 1100- og 1200-t. blevet del af en regional arbejdsdeling som kornimportører og eksportører af bl.a. mejeriprodukter, levende dyr, uld, kød, huder og salt, med i visse tilfælde nogle af Europas højeste befolkningskoncentrationer.
Europa blev i løbet af middelalderen opdelt i forskellige landbrugszoner. Fra 1100-t. etablerede bl.a. cisterciensermunke fåreavl i den nordlige del af England. Fåreavlen og uldeksporten til Nederlandenes protoindustrielle fabrikation af fint klæde blev en stadig vigtigere del af den ellers stærkt agerbrugsorienterede engelske landbrugsøkonomi. I slutningen af middelalderen gav denne gradvise omlægning fra agerbrug til fåreavl anledning til, at England opbyggede sin egen klædefremstilling. Også spanske fåreavlere leverede uld til de nederlandske byer, hvis fødevareforsyning i stigende grad blev afhængig af importeret korn fra det nordlige Frankrig og fra Østersøregionen. Rhinlandet og Frankrig producerede vin, som stort set kunne afsættes overalt. I de nykoloniserede egne langs Østersøens sydlige og østlige kyster og det øvrige Østeuropa tog korndyrkningen til, især dyrkning af rug, og dette korn fandt vej til Vest- og Nordeuropa. Fra slutningen af 1200-t. var det vestlige Norge, hvor man havde specialiseret sig i kvægbrug og fiskeri, afhængigt af kornimport fra NØ-Tyskland, og nogenlunde samtidig begyndte en del af de østengelske byers forsyning med rug også at komme fra Østersøregionen.
Også Danmark var del af denne interregionale arbejdsdeling, og landet selv var opdelt i agerbrugs- og husdyravlszoner. På Øerne og i det østlige Jylland var kornbruget fremherskende, men ikke mere, end at bønder også tog del i det årlige sildefiskeri, og at man også på Øerne og i Østjylland opdrættede heste og kvæg; husdyrbruget dominerede det øvrige Jylland. Handel med korn var sporadisk og knyttet til misvækstår. Den danske udenrigshandel med landbrugsprodukter bestod gennem hele middelalderen fortrinsvis af heste, talg, smør, huder og i stigende grad af levende okser. Opfedning og udførsel af okser blev i løbet af middelalderens sidste århundreder en vigtig del af landbrugsøkonomien, men denne eksportsucces rokkede ikke ved kornbrugets helt afgørende betydning for ernæringen.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.