Ising (Limanda limanda) på sandbund.

.

Isingen er en meget almindelig fladfisk i det nordøstatlantiske område fra Nordkap til Biscayen. Den findes desuden i Østersøen op til Gotland.

Faktaboks

Etymologi

vist afledt af is

Også kendt som

Limanda limanda

Den kendes på den ru overflade og sidelinjens halvmåneformede bue ved brystfinnen. Isingen kan blive op til ca. 40 cm.

Fiskeri

Ising landes som konsumfisk. Dog er arten nogle steder så talrig, bl.a. i det sydlige Kattegat, at fiskene er små og magre og derfor uegnede til konsum.

Gastronomi

I Sydvestjylland og især på Fanø har man konserveret isinger ved at salte og tørre dem; de såkaldte bakskuld. Ising er desuden god stegt hel med skindet på, hvis man tager hensyn til, hvor tynd den er, og hvor kort tilberedning der skal til.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig