Christmas pudding

Illustration af Christmas pudding henter fra opslagsværket Cassel's Household Guide udgivet i 1869.

Af //Shutterstock/Ritzau Scanpix.

Christmas pudding er en traditionel solid engelsk julekage bestående af nyrefedt, brunt sukker, flere sorter rosiner, korender, sukat, brødkrumme, æg, krydderier bl.a. kanel, muskat, og nelliker alternativt allehånde. Der tilsættes desuden alkohol i form af porter, rom eller cognac.

Faktaboks

Etymologi

Det engelske Christmas pudding betyder direkte oversat 'julebudding'.

Kagen laves i talrige variationer, fx kan der anvendes mel, appelsin- eller citronskal, revet gulerod, æbler og mandler. Den ofte op til adskillige kilo tunge kage koges i flere timer og modnes i op til et år. Den koges igen før servering med smørsovs tilsmagt med sukker og rom eller cognac. Christmas pudding er en slags plum pudding, hvis oprindelse går tilbage til middelalderlige kødretter bl.a. plum pottage, en rigt krydret ret, og som ud over fedt, brødkrummer og hakkede tørrede frugter også indeholdt kød og var tilsat vin.

Christmas pudding serveres ofte flamberet i rom, whisky eller cognac. Julekagens indhold og fremstillingsmåde tyder på, at kagen er fra 1600-tallet, men den kan være endnu ældre.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig