Agaritin er et mykotoksin i vildtvoksende og dyrkede champignon.

Faktaboks

Etymologi

Agaritin er afledt af det latinske slægtsnavn for champignon Agaricus

Også kendt som

2-[4-(Hydroxymetyl)fenyl]-glutamohydrazid

Rå eller tilberedte champignon

Jævnligt frarådes forbrugere at spise mange rå champignon, og de anbefales derimod at varmebehandle champignon under tilberedning af måltider. Denne vejledning blev således givet af Nordisk Ministerråd i 2014 og skyldes indholdet af agaritin i champignon.

Mængden af agaritin

Indhold af agaritin i champignon udbudt i dansk dagligvarehandel varierer mellem 100 mg/kg og 200 mg/kg. Varmebehandling mindsker dette indhold med mere end 90%. Det gælder også for champignon-konserves.

Selvom agaritin er fundet kræftfremkaldende i dyreforsøg, betragtes mængden af agaritin i varmebehandlede champignon normalt som ufarligt ved et almindeligt indtag gennem kosten.

Toksikologiske aspekter

Agaritin er et derivat af hydrazin og findes udbredt i svampe tilhørende slægten Agaricus og i andre bladhatte. I modsætning til dyrkede champignon, Agaricus bisporus, indeholder vildtvoksende markchampignon, Agaricus camprestris, typisk betænkeligt meget af det giftige tungmetal cadmium, som champignon opkoncentrerer fra jorden.

I modsætning til agaritin fjernes cadmium ikke ved varmebehandling. Man bør derfor foretrække dyrkede champignon og kun spise markchampignon et par gange om året.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig