Institut for Fødevarer ved Aarhus Universitet er en del af DCA – Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug med hovedkvarter i Foulum ved Viborg.

Institut for Fødevarer er lokaliseret i Skejby nord for Aarhus og i Auning på Djursland.

Instituttets historie

Institut for Fødevarer har forsknings- og undervisningsaktiviteter, der dækker hele spektret fra fødevareproduktion med fokus på bæredygtighed og frem til design af sundhedsfremmende fødevarer.

Det nuværende Institut for Fødevarer opstod i 2011 i forbindelse med en større reorganisering af Aarhus Universitet efter optag af flere sektorforskningsinstitioner i 2007. Institut for Fødevarer arbejder med både animalske og vegetabilske fødevarer.

Ved sektorforskningsinstitutioner inden for fødevareområdet blev undersøgelser af animalske og vegetabilske produkter oprindeligt udført hver for sig. Ved Statens Husdyrbrugsforsøg i Foulum varetog Afdelingen for Råvarekvalitet etableret i 1995 undersøgelser of kød, mælk, æg og andre animalske fødevarer. I 1997 blev Statens Husdyrbrugsforsøg en del af Danmarks Jordbrugsforskning med forkortelsen DJF, der i 2007 blev en del af Aarhus Universitet. Afdelingen skiftede i 2009 navn til Institut for Råvarekvalitet, der i 2011 blev omdømt til det nuværende Institut for Fødevarer.

Instituttets forskning

Forskning ved Institut for Fødevarer er samlet i 6 temaer, der hver ledes af en professor eller lektor:

  • fødevarekemi
  • fødevareteknolgi
  • planter, fødevarer og klima
  • planter, fødevarer og bæredygtighed
  • biofunktionelle fødevarer
  • fødevarekvalitet, sensorik og samfund

Instituttets uddannelser

Institut for Fødevarer bidrager til bachleoruddannelser i

  • Agrobiologi
  • Kemi og Fødevareteknologi
  • Planter og Fødevarer

Disse bacheloruddannelser giver adgang til kandidatuddannelsen i Molekylær Ernæring og Fødevareteknologi og kan for Kemi og Fødevareteknologi også afsluttes som diplomingeniør. Instituttet har også andel i kandidatuddannelsen International Food Quality and Health.

Institut for Fødevarer har et aktivt program for ph.d.-uddannelse inden for fødevareområdet ofte i samarbejde med fødevarevirksomheder.

Læs mere i den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig