DTU Fødevareinstituttet er et institut ved Danmarks Tekniske Universitet.

Instituttet har en central rolle i Danmark og internationalt inden for fødevareforskning, de videregående fødevareuddannelser og myndighedsbetjening i relation til fødevareproduktion og kostrelateret sundhed.

Det nuværende institut er opstået gennem en række fusioner gennem de seneste 65 år af institutioner under en række ministerier.

Instituttets visioner

DTU Fødevareinstituttet
.

DTU Fødevareinstituttet forsker i bæredygtige og værdiskabende løsninger inden for fødevareproduktion og kostrelateret sundhed til gavn for det enkelte individ og samfundet.

Resultaterne af forskningen nyttiggøres ved

• at forebygge kostrelateret sygdom og fremme sundhed

• at udvikle nye og bedre fødevarer til verdens voksende befolkning

• at skabe bæredygtige teknologiske løsninger til fremtidens fødevareproduktion.

Instituttets opgaver bliver løftet i et tværfagligt samarbejde indenfor ernæring, fødevarekemi, toksikologi, mikrobiologi, epidemiologi, matematisk modellering af biologiske systemer og fødevareteknologi.

Instituttets historie

DTU Fødevareinstituttet daterer selv sin historie tilbage til 1959, hvor Folketinget vedtog en lov om et levnedsmiddelinstitut. I 1961 samledes en række enheder i et nybyggeri i Mørkhøj, Gladsaxe som Statens Levnedsmidelinstitut og knyttedes i 1968 til Indenrigsministeriet.

I 1973 udarbejdede det nye institut den første positivliste for tilladte tilsætningsstoffer til fødevarer, en liste der i 2013 blev erstattet af EU-listen over E-numre.

I 1981 bidrog instituttet til de nordiske næringsstofanbefalinger, der også blev de officielle næringsstofanbefalinger i Danmark.

I 1985 blev instuttet til Statens Levnedsmiddelinstitut og i 1987 overført til Sundhedsministreriet.

I 1997 blev Levnedsmiddelstyrelsen lagt sammen med Veterinær- og Fødevaredirektoratet under det nyoprettede Fødevareministerium og ændrede i 2000 navn til Fødevaredirektoratet. Fødevaredirektoratet samlede i 2002 sine forsknings- og risikovurderingsaktiviteter i Institut for Fødevaresikkerhed og Ernæring, fra 2004 under navnet Danmarks Fødevareforskning.

I 2007 blev Danmarks Fødevareforskning fusioneret med en række sektorforskningsinstitutter i forbindelse med den store universitetsreform og blev til DTU Fødevareforskningsinstituttet. I 2017 samledes de forskellige aktiviteter geografisk i et nybyggeri i Lyngby.

Instituttets forskning

DTU Fødevareforskning har samlet sine forskningsaktiviteter under følgende emner:

Instituttets undervisning

DTU Fødevareinstituttet udbyder følgende videregående fødevareuddannelser:

"Fødevaresikkerhed og -kvalitet" er en diplomingeniøruddannelse.

"Fødevare- og -ernæring" er en bacheloruddannelse, der gennem erhvervspraktik kan udvides til uddannelse til "Fødevareingeniør". Optag er på Københavns Universitet og med undervisning både på KU og DTU.

"Fødevareteknologi" er en kandidatuddannelse.

Masteruddannelse i "Bæredygtig og sikker fødevareproduktion" er en videreuddannelse, der sammen udbydes af Københavns Universitet og DTU.

Ph.d. -skolen ved DTU Fødevareinstituttet samler instituttets mange ph.d.-studerende fagligt med kursusudbud. Tidligere var ph.d.-studerende inden for fødevare- og ernæringsområdet knyttet til FOOD Denmark, der var den nationale forskerskole inden for fødevareforskning og ernæring under Levnedsmiddelcenteret, LMC.

Læs mere i Den Store Danske

Fødevareuddannelser

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig