Søl er en spiselig marin rødalge. Den består af pergamentagtige, røde blade og kan blive op mod 50 cm høj.
Faktaboks
- Etymologi
-
Navnet kommer af latin palm 'håndflade'.
- Også kendt som
-
Palmaria palmata
I Nordatlanten vokser den i tætte bestande i såvel tidevandszonen som på dybere vand. I danske farvande er den dog altid vanddækket og dykkerindsamlet i 0,5-18 meters dybde. Den vokser på bl.a. sten, ligesom den er almindelig på stilke af fingertang (Laminaria digitata).
Bladene er gennemskinnelige, og nye blade vokser ud fra kanten af ældre blade. De er ovale og kan være næsten trekantede eller båndformede. Bladene har sommetider lober eller er opsplittet i flere flige i den øverste del. Søl kan forveksles med kødblad (Dilsea carnosa), som dog har en mørkere rød farve og ikke er gennemskinnelig.
Oprindelig er søl algens islandske navn, og i Snorres Edda omtales den som spisealge for mennesker og dyr. Også i dag er den en eftertragtet spisealge, som forhandles i tørret form i helsekostforretninger i Danmark. Den kaldes sommetider for 'havets bacon'. På De Britiske Øer går den under navnet dulse.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.