Kødblad
Herbarieark med kødblad (Dilsea carnosa), som blev indsamlet ved Gilleleje Havn i januar 2024. Stregen svarer til 5 cm.

Kødblad er en marin rødalge med store, mørkerøde blade, som mangler bladribber og er kødede og ikke-gennemskinnelige.

Faktaboks

Også kendt som

Dilsea carnosa

Bladene er helrandede, omvendt ægformede med en afrundet top og bliver smallere nedefter i en stilklignende del. De er meget sprøde og ofte splittet op i flere flige. For det meste er bladene 15 til 30 cm lange, men på stenrev i det nordlige Kattegat kan kødblad have kvadratmeterstore blade, hvilket gør den til den største danske rødalge. Alle bladene, både små unge og større ældre blade, udgår fra en hæfteskive.

I danske farvande vokser kødblad på stenrev på dybere vand, hvor saltholdigheden ligger over 20 ‰. Den er dykkerindsamlet i 4-21 meters dybde. Det er almindeligt at finde ilanddrevne bladstumper på kysterne, mens hele eksemplarer med flere blade fra hæfteskiven er sjældnere.

Kødblad kan forveksles med søl, som kan kendes på sine gennemskinnelige blade og på, at der vokser unge blade fra kanten af de ældre blade.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig