Salmonella, slægt af stavformede, gramnegative bakterier i familien Enterobacteriaceae; en af de mest almindelige og udbredte sygdomsfremkaldende bakterieslægter, som spredes via fødevarer.
Faktaboks
- Etymologi
- Bakterieslægten er opkaldt efter den amerikanske læge Daniel E. Salmon, 1850-1914.
Salmonella-bakterier lever fortrinsvis i mave-tarm-kanalen hos dyr og mennesker, hvor de kan leve og formere sig uden adgang til fri ilt, da de er fakultativt anaerobe. Mange er flagelbærende og selvbevægelige.
Der kendes ca. 2000 former, hvoraf de fleste kun giver ophav til infektioner uden eller med få symptomer. Enkelte er dog årsag til alvorlige infektionssygdomme, salmonelloser, der viser sig ved høj feber, opkastninger, mave- og ledsmerter samt diarré, bl.a. musetyfus (Salmonella typhimurium, se tarminfektioner); paratyfus (S. paratyphi) og tyfus (S. typhi) grupperes som regel for sig selv og ikke som salmonelloser, se tyfus.
Nogle former kendes kun fra én eller få værtsarter, fx S. dublin hos kalve af tamko, mens mange andre som fx S. typhimurium kan angribe en lang række fugle og pattedyr, bl.a. mennesker. Blandt husdyrene er især svin, kvæg og fjerkræ sårbare for salmonelloser.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.