Vin. De første ti lande angiver, hvor der bliver drukket mest vin; de efterfølgende er udvalgte lande.

.

Befolkningsundersøgelser verden over har fundet, at personer, der drikker en til to genstande daglig, har en lavere forekomst af hjerte-kar-sygdomme og lever længere end afholdsfolk. Fænomenet skyldes muligvis, at alkohol i beherskede mængder øger blodets indhold af det gunstige HDL-kolesterol samt nedsætter blodpladernes evne til at klumpe sammen og danne blodpropper. Danske undersøgelser har fundet, at især vindrikkere har en lavere forekomst af hjerte-kar-sygdomme, demens og visse kræftformer end øldrikkere. Forklaringen kan være, at vindrikkere spiser en sundere kost end øldrikkere, men måske også, at vin indeholder antioxidanter (polyfenoler), som har en særlig sygdomsbeskyttende virkning.

Den hjertebeskyttende virkning af alkohol gælder i store træk kun personer med en høj risiko for hjerte-kar-sygdom, fx mænd, ældre, rygere, svært overvægtige og diabetikere. For normalvægtige, ikke-rygende kvinder er gevinsten således marginal, og et dagligt alkoholforbrug er forbundet med en øget risiko for bl.a. brystkræft. Ved en daglig indtagelse på mere end to genstande stiger forekomsten af kræft i mave-tarm-kanal, skrumpelever og slagtilfælde.

Læs mere om vin.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig