Den første vin har været økologisk og lavet af naturen selv, fx i en hulning i en klippe eller en træstamme, hvor efterårets frugter og druer opsamledes og begyndte at gære. Den klassiske forklaring udpeger Kaukasus som det oprindelige hjemsted for vinplanten, som det også afspejles i beretningen om Noas ark og Ararats bjerge. Vinstokke og vin nævnes oftere end nogen anden plante og frugt i Bibelen: Jesu første mirakel var at forvandle vand til vin ved brylluppet i Kana, vinens virkning på helbredet omtales 191 gange i Bibelen, og i NT tilrådes Timotheus at holde op med at drikke vand og i stedet nyde lidt vin "for din mave, og fordi du så tit er syg." Vinens antiseptiske virkning var kendt, og man blandede vin i vand, så det kunne drikkes uden risiko. Man badede sår med vin eller sprit, og vinen blev anset for en vigtig medicin indtil midten af 1900-t.
Med udviklingen af lerkrukker, amforaer, ca. 6000 f.Kr. blev vinen bedre og samtidig en handelsvare. Gennem handel blev vin udbredt til bl.a. Egypten og Grækenland. På Homers tid var grækerne store vindrikkere, som det skildres i Iliaden og Odysseen. De blandede altid 3-4 dele vand i vinen, der var lavet af indtørrede, rosinagtige druer og ofte havde konsistens som sirup. Vinen var også tilsat honning og krydderier og blev opbevaret i krukker tætnet med beg og harpiks, oprindelsen til retsina.
Den græske kultur blev udbredt til Sicilien og det sydlige Italien. Samtidig, omkring 600 f.Kr., blev Provence og Sydfrankrig koloniseret, og via nettet af floder blev vinavlen også udbredt mod nord. Romerne forædlede vinavl og vinfremstilling, og Cato, Columella og Plinius d.æ. skrev afhandlinger om klima, druer, plantning, podning og økonomi i vinavl; Plinius nævner i sin Naturalis historia ca. 80 kendte vine i imperiet og beskæftigede sig også med årgange.
I løbet af 200-t. blev amforaen erstattet med træfade, som var en keltisk opfindelse. Fadene er blevet mindre og tykkere, men ellers er der ikke sket de store ændringer gennem næsten 2000 år. Træfade er lettere at transportere og ikke så skrøbelige som lerkar, og de tillader vinen at ånde. Da vejene var meget vanskeligt farbare, måtte transporten af vin foregå med skib, og alle betydende vindistrikter i Europa ligger tæt ved havet eller floder; Donau, Rhinen, Mosel, Rhône, Loire, Garonne og Dordogne har altid haft stor betydning for vinen. I middelalderen blev et skib betegnet efter, hvor mange vintønder det kunne laste.
I begyndelsen af 300-t. proklamerede den romerske kejser Konstantin 1. den Store, at kristendommen skulle være den officielle religion i imperiet. Kendskab til vin, der sammen med brød er fundamentet i nadveren, blev udbredt i alle samfundslag. Oliventræet og vinstokken er de ypperste udtryk for en højtstående kultur og stabile samfundsforhold, fordi de begge helst skal være 20-25 år gamle for at give kvalitet. Denne stabilitet fandtes i klostrene, hvor munke overtog vindyrkningen. Blandt de mange tusinde klostre, som ejede vingårde, var Kloster Eberbach i Rheingau i 1200-t. verdens største vingård.
De store opdagelsesrejser i slutningen af 1400-t. blev fulgt af portugisiske og spanske bosættelser i den nye verden. Mexico var det første land, der modtog vinstiklinger, og i kølvandet på de spanske conquistadores fulgte munke, som havde brug for vin til nadver og messe. I 1600-t. var jesuitterne store vinproducenter i Peru, og franciskanerne indførte vindyrkning i Californien, hvor den spanske drue monica stadig er meget udbredt og kendt som missionsdruen.
Romerne havde opfundet teknikken til glasblæsning, men det var først i løbet af 1600-t., at glasflasker blev så billige at fremstille, at de begyndte at afløse krukker af keramik og stentøj. De første flasker var som vaser, buttede balloner, der fungerede som karafler, når vinen skulle fra fadet til spisebordet. Fra begyndelsen af 1800-t. blev vinen tappet på de slanke flasker, der gør dem egnede til at stables og opbevares liggende; propper af kork blev holdt fugtige og smidige af vinen.
Fra 1863 og de følgende 20-30 år blev næsten alle vinmarker i Frankrig og Europa hærget og ødelagt af vinlusen, der var kommet med vinplanter fra Amerika. Produktionen faldt med 75% i Frankrig, før man opdagede, at årsagen til ulykken også var redningen, og begyndte at pode de traditionelle druesorter på de vinlusresistente amerikanske rodstokke. Da produktionen endelig kom i gang igen, blev der ofte plantet højtydende, men ringe sorter for at kompensere for års afsavn. Resultatet var dårlige vine eller direkte svindel, og det førte til vedtagelsen af det franske AOC-system i 1935 med kontrol og garanti for vinens oprindelse. De fleste lande i EU har siden indført lignende vinlove.
Gennem de første mange tusinde år var vinfremstilling baseret på erfaring og nedarvede traditioner. Louis Pasteurs forskning fra 1857 i gæringsprocesser i øl og vin og hans påvisning af iltens rolle for vinens modning og udvikling blev banebrydende for forståelsen af vin. Men det var først for alvor efter 1945, at denne viden trængte ned i kældrene hos vinbønderne. Man havde længe haft en ønologi, nu fik man også ønologer, uddannet i laboratorier og på universiteter. De bedste "flyvende vinmagere" har stjernestatus og er rådgivere over hele verden.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.