Druerne bliver typisk gæret i store beholdere under temperaturstyring, således at den naturlige frugtaroma bibeholdes. Den færdiggærede vin er relativt neutral i duft of smag; ligesom med processen i champagne er det den efterfølgende behandling af vinen, der betyder mest for den færdige stil
Vinen kommer på 500-liters fade, der kun fyldes 5/6 op, og et særligt mikroklima bevirker, at der i nogle fade dannes et centimetertykt lag af gær, flor, som beskytter vinen mod iltning. Vine med flor forstærkes med druesprit til 15,6-17 % og bliver til den knastørre fino, mens de øvrige vine ilter til den mørkere oloroso, som forstærkes til 18-20 %.
Al sherry er naturligt tør, men druerne pedro ximénez (PX) og moscatel anvendes til at forsøde billige fino og oloroso til creamsherry. Manzanilla er en tør og sprød fino, som er lagret i Sanlúcar ved havet og derfor har en let saltsmag. Amontillado er en lagret fino, som bliver ravgylden og nøddeduftende, mens den sjældne palo cortado forener karakteren i fino og oloroso.
Sherry skal minimum være tre år gammel, men de bedste vine ligger 10-20 år eller mere på fade, der indgår i det system, som kaldes solera. Der må her maksimalt tappes 1/3 af hvert fad, som så efterfyldes fra næste (yngre) række osv. Sherry er altid blandet og afstemt af vin fra mange årgange, og står der fx solera 1960 på en etiket, er kun få dråber fra det år, denne solera blev påbegyndt. Den årlige produktion af sherry er på ca. 1 mio. hl, hvoraf 85 % går til eksport.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.