Orlean er et gult eller orange plantefarvestof, der udvindes af frøskallerne fra de røde frø af træet Bixa orellana. Orlean eller annatto, som det i dag oftest benævnes, anvendes til farvning af ost, smør og andre fedtholdige fødevarer.

Faktaboks

Etymologi

Farvestoffet optrådte tidligere under navnet jaune d'Orléans, fransk for 'gult fra Orléans', men der er tale om en fejltolkning af træets latinske artsnavn Bixa orellana, som er opkaldt efter den spanske opdagelsesrejsende Francisco de Orellana.

Også kendt som

Annatto, annatoekstrakt, achiote, E160b.

Tidligere blev Bixa orellana på dansk kaldt smørfarvetræet. Det farvegivende stof i orlean er carotenoidet bixin, der ved ekstraktion med vandig base delvis omdannes til det ligeledes gule norbixin.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig