Martin af Tours, olie på lærred fra kirken Saint-Martin d'Oney i det sydvestlige Frankrig.
Sankt Martin (Martin af Tours) deler sin kappe med en fattig tigger.

Mortensaften er aftenen den 10. november, dagen før mortensdag, der er mindedagen for Martin af Tours, også kaldet Den Hellige Martin, Sankt Morten eller Morten Bisp. Mange spiser and eller gås denne aften.

Årsagen til, at vi spiser gås aftenen før selve mortensdag, er formentlig, at man i de ældre europæiske bondesamfund mente, at den nye dag startede ved solnedgang. Det er af samme grund, at vi fejrer jul om aftenen d. 24. december og markerer sankthansaften dagen inden Johannes Døberens fødselsdag.

Historien bag mortensaften

Historien om, hvorfor vi spiser mortensgås, blev første gang trykt på dansk i 1616. Her fortælles det, hvordan Morten for sin helligheds skyld blev udpeget til biskop i den midtfranske by Tours, hvor han levede i 300-tallet, men Morten ønskede af beskedenhed ikke at blive indsat i det høje embede og gemte sig i en gåsesti.

Gæssene røbede ham imidlertid ved deres gækken. Han bestemte derfor, at gæssene hvert år på denne dag, den 11. november, skulle lade livet for at blive spist. Mortensgåsen er i dag oftest ombyttet med en and.

I virkeligheden er gåsespisningen først op mod 1500-tallet blevet knyttet til de såkaldte martinsfester. Det fremgår af de tyske martinsviser, hvori man siden 1100-tallet havde prist den nye vin og den gode mad.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer (2)

skrev Benny Nilars

Hvorfor spiser vi gås/and om aftenen d. 10. november, og ikke om aftenen d. 11. november, som er Mortens dag?

svarede Caroline Nyvang

I det ældre, nordiske bondesamfund mente man, at det nye døgn startede kl. 18 - når solen gik ned. Derfor fejrer vi mange begivenheder - jul, Sankt Hans og også Mortens aften - aftenen før selve dagen.

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig