Mortensaften er aftenen den 10. november, dagen før mortensdag, der er mindedagen for Martin af Tours, også kaldet Den Hellige Martin, Sankt Morten eller Morten Bisp. Mange spiser and eller gås denne aften.
Årsagen til, at vi spiser gås aftenen før selve mortensdag, er formentlig, at man i de ældre europæiske bondesamfund mente, at den nye dag startede ved solnedgang. Det er af samme grund, at vi fejrer jul om aftenen d. 24. december og markerer sankthansaften dagen inden Johannes Døberens fødselsdag.
Kommentarer (2)
skrev Benny Nilars
Hvorfor spiser vi gås/and om aftenen d. 10. november, og ikke om aftenen d. 11. november, som er Mortens dag?
svarede Caroline Nyvang
I det ældre, nordiske bondesamfund mente man, at det nye døgn startede kl. 18 - når solen gik ned. Derfor fejrer vi mange begivenheder - jul, Sankt Hans og også Mortens aften - aftenen før selve dagen.
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.