mortensaften

Mortensgæs i flok.

.

Mortensaften er aftenen den 10. november, dagen før mortensdag, der er mindedagen for Martin af Tours, også kaldet Den Hellige Martin, Sankt Morten eller Morten Bisp. Mange spiser and eller gås denne aften.

Historien om, hvorfor vi spiser mortensgås, blev første gang trykt på dansk i 1616. Her fortælles det, hvordan Morten for sin helligheds skyld blev udpeget til biskop i den midtfranske by Tours, hvor han levede i 300-tallet, men Morten ønskede af beskedenhed ikke at blive indsat i det høje embede og gemte sig i en gåsesti.

Gæssene røbede ham imidlertid ved deres gækken. Han bestemte derfor, at gæssene hvert år på denne dag, den 11. november, skulle lade livet for at blive spist. Mortensgåsen er i dag oftest ombyttet med en and.

I virkeligheden er gåsespisningen først op mod 1500-tallet blevet knyttet til de såkaldte martinsfester. Det fremgår af de tyske martinsviser, hvori man siden 1100-tallet havde prist den nye vin og den gode mad.

Kommentarer

Din kommentar publiceres her. Redaktionen svarer, når den kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig