knopsvane

Knopsvane.

.

Knopsvaneunger.

.

Knopsvane. Knopsvanen blev i 1984 kåret som Danmarks nationalfugl efter en seerafstemning i tv-udsendelsen Dus med dyrene.

.

Knopsvane.

.

Knopsvane

.

Knopsvane.

.

Knopsvane.

.

Knopsvane.

.

Knopsvanens unger.

.

Knopsvanens unger.

.

Knopsvanens unger.

.

Knopsvanens unger.

.

Knopsvanens unger.

.

Svaneunge prikker hul i ægget med næbet.

.

Svanen træder forsigtigt på ægget, til det krakelerer. Og piller derefter skallen forsigtigt af med den midterste tånegl, så ungen kan komme fri.

.

Svanen puffer blidt til den lille ny, for at få den i gang.

.

Svaneunge. Ca. 2 timer gammel

.

Svaneunge. 2 dage gammel.

.

Svaneunge. 2 dage gammel.

.

Svaneunge. 3 timer gammel.

.

Svaneunge. 3 timer gammel.

.

Svaneunge. 3 timer gammel.

.

Svaneunge. 2 dage gammel.

.

Knopsvaner.

.

Knopsvaner.

.

Knopsvane

.

Knopsvane

.

Artikelstart

En knopsvane er en almindelig dansk ynglefugl og siden 1984 anset for at være landets nationalfugl (afløste sanglærken). Den måler 145-160 cm og er Danmarks tungeste fugl (op til 16 kg). Det nordeuropæiske udbredelsesområde strækker sig fra Irland til Estland, mens andre bestande findes ved Sortehavet og i dele af Asien.

Faktaboks

Også kendt som

Cygnus olor

I Danmark yngler den overalt, hvor der er lavt vand med mange bundplanter, som udgør hovedføden. Ikke desto mindre var knopsvanen tæt på at blive udryddet i Danmark (blot 3-4 overlevende par), da den blev jagtfredet i 1926; efter fredningen voksede bestanden kraftigt, indtil den sidst i 1970'erne nåede et mætningspunkt på ca. 4000 par. I 2011 var den ynglende bestand på ca. 3600 par.

De lavvandede danske farvande udgør et overordentlig vigtigt fælde- og overvintringsområde for den nordeuropæiske bestand, idet over 70.000 fugle (40 procent af bestanden) kan overvintre her.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Din kommentar publiceres her. Redaktionen svarer, når den kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig