Jordskok
Jordskok (Helianthus tuberosus) hører til solsikkeslægten, hvilket bliver tydeligt, når den blomstrer med store gule blomster.

Jordskok er en knoldgrøntsag i solsikkeslægten. Den stammer fra det østlige Nordamerika, hvor den er udbredt fra det centrale og østlige Canada til det sydøstlige U.S.A.

Faktaboks

Også kendt som

Helianthus tuberosus, engelsk Jerusalem artichoke,

På underjordiske udløbere danner planten knortede knolde med hvidt kød og hvidlig, rødbrun eller violet overhud. Jordskokkens op til 3 m høje solsikkelignende top med gule blomster er frostfølsom, hvorimod knoldene er hårdføre overvintringsorganer. Jordskokker kan høstes friske hele vinteren.

Oplagsnæringen er det opløselige polysaccharid, inulin, som giver knoldene deres smag.

Jordskok i madlavningen

Jordskokken blev opdaget i Massachusetts, USA, i begyndelsen af 1600-tallet. I de følgende århundreder dukkede jordskokker sporadisk op i europæisk kogekunst, men fik først større udbredelse med Det nye Køkken i 1980'erne.

De kan koges, dampes og sauteres, eller de kan spises rå. Som rå har jordskokken en nøddeagtig smag, mens den tilberedt smager sødligt og let bittert à la artiskok.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig