Helsekost er samlebetegnelse for en række hovedsagelig vegetabilske fødevarer af hvad der ofte kaldes naturlig karakter. Helsekost udgøres af mange forskellige produkter, bl.a. gryn, mel med højt fiberindhold, biodynamiske grøntsager, umættede olier, fødevarer med lavt indhold af fedt, sukker og salt samt vegetabilske erstatninger for animalske produkter. Varerne er ofte specialfremstillede for at undgå rester af bekæmpelsesmidler (pesticider) og handelsgødning samt uden tilsætningsstoffer; de forhandles ofte af specialbutikker eller har egne afdelinger i varehusene.

Fra gammel tid har indtagelsen af bestemte fødeemner, især rødder, bær, krydderurter og krydderier, været tillagt forebyggende og helbredende egenskaber.

Helsekost kendtes i 1930'erne i Danmark under betegnelserne reformkost og råkost og vandt i 1960'erne stor udbredelse. I dag har ernæringsforskningen kendskab til bestemte levnedsmidlers og bestanddeles beskyttende virkning over for en række sygdomme samt til uhensigtsmæssig indtagelse, og denne viden danner basis for de officielle kostråd. I modsætning til ernæringsvidenskaben bygger den alternative kostbehandling ikke på et videnskabeligt grundlag, men i højere grad på antagelser, følelser og tro. Blandt brugerne anvendes helsekost ofte som et supplement til lægelig behandling.

Moderne helsekost udgøres navnlig af kosttilskud, men består også af egentlige diæter og kure, hvori en række levnedsmidler eller bestanddele heraf indgår. Private klinikker og kursteder tilbyder sygdomsbehandling, der bygger på alt fra biodynamisk dyrkede råvarer til bl.a. "glandular-terapi", hvor der fx gives frysetørret kohjerne mod sygdomme, der menes at have deres sæde i hjernen. Især grøntsagskure til behandling af kræftpatienter har stor popularitet. Ved videnskabelige undersøgelser er der ikke påvist nogen helbredende virkning af helsekost.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig