Eddikesyre, ethansyre, CH3COOH, farveløs væske med en sur, stikkende lugt, smeltepunkt 16,5 °C, kogepunkt 117,9 °C. Eddikesyre er en svag syre med en pKs-værdi på 4,76 ved 25 °C. Eddike er en ca. 5% opløsning af eddikesyre i vand; iseddike er vandfri eddikesyre.

Teknisk fremstilling og anvendelse

Eddikesyre er et af de vigtigste organisk-kemiske mellemprodukter med en årlig verdensproduktion på over 3 mio. t. Den oprindelige produktionsmetode, forgæring af ethanol med eddikesyrebakterier, anvendes i dag kun til fremstilling af eddike til madvarer. Ved tørdestillation af træ fås en træsyre, hvoraf der kan udvindes eddikesyre. I den kemiske industri fremstilles eddikesyre ved oxidation af acetaldehyd og butan, men den dominerende proces er en omsætning mellem kulmonoxid og methanol CO + CH3OH → CH3COOH. Reaktionen foregår i flydende fase ved 30 bar og 180 °C, katalyseret af et rhodiumcarbonyl-kompleks.

Over 60% af produktionen af eddikesyre ender via estere i polymerer som polyvinylacetat og celluloseacetat. Disse anvendes hhv. i maling og til fibre (kunstsilke). Andre eddikesyreestere, fx butylacetat, er meget anvendte opløsningsmidler. Desuden fremstilles uorganiske salte, acetater, og derivater som kloreddikesyre og eddikesyreanhydrid, der anvendes til syntese af hhv. fx pesticider og lægemidler (acetylsalicylsyre).

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig