brøleaber

Brøleabe. Alouatta seniculus.

.

Artikelstart

Brøleaber, Alouatta, slægt i primatfamilien Atelidae. Den omfatter ca. 15 arter og tilhører gruppen af vestaber (Platyrrhini). Brøleaber lever i Mellem- og Sydamerika og er 40–90 cm lange med en lige så lang hale, der er udformet som en snohale; den yderste del kan rulles op og fungere som en ekstra arm. Snohalens spids er på undersiden nøgen, og huden furet med individuelle mønstre som et fingeraftryk, hvilket bidrager til at give et fast greb om grenene, når aberne hænger i halen. Under fødesøgningen ser man ofte aberne hænge i halen, mens de henter og bearbejder føden med hænderne.

Brøleaber er kendetegnet ved deres høje brøl, som anvendes til kommunikation mellem forskellige grupper. De lever i flok, er territoriale og jager andre flokke bort. De markerer jævnligt deres territorium vha. store hylekoncerter, der kan høres langt væk, selv i tæt skov. De lever af blade, blomster og frugt.

Brøleaber blev tidligere anset for at tilhøre gruppen af sapajuer.

Kommentarer

Din kommentar publiceres her. Redaktionen svarer, når den kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig