Schiffske baser er kemiske forbindelser, der almindeligvis fremstilles ved en kondensationsreaktion mellem et aldehyd og en primær amin under dannelse af en såkaldt imin. De dannede iminer blev tidligere anvendt til påvisning af carbonylgrupper.

Faktaboks

Etymologi
Forbindelserne er opkaldt efter den tyske kemiker Hugo Schiff (1834-1915).

De er vigtige mellemprodukter i Maillard-reaktioner under bruning af stivelsesholdige fødevarer ved varmebehandling under tilberedning eller udtørring under opbevaring. Schiffske baser dannes i fødevarer ved reaktion mellem reducerende kulhydrater og aminogrupper i aminosyrer, peptider eller proteiner under vandfraspaltning.

Schiffske baser omdannes videre i biologiske systemer som fødevarer ved Amadori-omlejring for at indgå i reaktioner, der leder til AGE´s som akrylamid.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig