Faktaboks

Poul Johannes Pedersen
Født
27. september 1955, Thise
Poul Johannes Pedersen
Poul Johannes Pedersen foran Thise mejeri i 2018.
Poul Johannes Pedersen
Af .
Licens: Thise Mejeri

Poul Johannes Pedersen er uddannet som mejeriingeniør i 1981 fra Den Kgl. Veterinær og Landbohøjskole og har siden 1988 været ledende inden for udviklingen af økologiske mejeriprodukter i Danmark.

Udviklingen af Thiese Mejeri

Poul Johannes Pedersen er søn af mejeribestyrer og senere mejeriejer Peter E. Pedersen, ejer af Mejeriet Dybbækdal i Thise. Under Poul Johannes Pedersens ledelse har det lille landsbymejeri Salling udviklet sig til Danmarks næststørste mejeriselskab. Thise Mejeri blev oprindeligt etableret i 1886 og skiftede i 1893 navn til Dybbækdal Andelsmejeri.

Det økologiske Thise Mejeri a.m.b.a. blev på initiativ af Poul Johannes Pedersen etableret i 1988 sammen med en række mælkeproducerende andelshavere og havde til huse i det private Dybbækdal Mejeri, dengang ejet af Poul Johannes Pedersens far.

Thise Mejeri blev langt det største af de to mejeriselskaber, der stadig deler produktionsfaciliteter med Poul Johannes Pedersen som direktør for begge virksomheder indtil 2023. Thise Mejeri a.m.b.a. købte i 2013 det private Dybbækdal Mejeri og etablerede det som Dybbækdal Mejeri P/S.

Nye økologiske mejeriprodukter

Thise Mejeri er kendt for sin store udbud af økologiske produkter, mens Dybbækdal producerer traditionelle mejeriprodukter. Pedersen introducerede det islandske produkt Skyr til danske forbrugere omkring 2010 og har i stigende grad baseret mejeriets produkter på mælk fra Jersey-køer. Thise Mejeri omsatte i 2022 for 1,2 mia. kroner.

Poul Johannes Pedersens udadvendte personlighed har fremmet markedsføring af en række nye produkter fra Thise Mejeri som i 2001 en Jersey skummetmælk med 0,5% fedt som forløber for minimælk, Thise Smør med Mariager Sydesalt og kvalitetsoste som Vesterhavsost, Ravost og Thise Grubelagret ost. Pedersen har senere været førende i lancering af græsmælk i Danmark. Han har arbejdet aktivt for at erstatte importeret soja i danske malkekøers foder med danske proteinafgrøder for at øge bæredygtigheden af dansk mælkeproduktion.

Fratræden i 2023

I forbindelse med Pedersen fratræden i 2023 efter mere end 30 år som direktør for Thise Mejeri a.m.b.a. udtalte formanden for bestyrelsen for Thise Mejeri, landmand Arne Bisgård, Rødding: “Poul har sammen med et stadigt stigende antal medarbejdere skabt en fantastisk økologisk foregangsvirksomhed."

Svend Schou Borch tiltrådte som administrerende direktør for Thise Mejeri ved Poul Johannes Pedersens fratræden. Den nye administrerende direktør har en baggrund i bryggeri- og kødindustrien og har erfaring med økologisk fødevareproduktion senest fra ansættelse hos Aalbæk Specialiteter A/S, der er en del af Atria Danmark, Horsens.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig