BHT er en syntetisk fedtopløselig fenol, der som tilsætningsstof effektivt beskytter fedtstoffer mod harskning.

Faktaboks

Også kendt som

Butylhydroxytoluen og E321

BHT er forkortelse for butylhydroxytoluen, og fenolgruppen i BHT reagerer villigt med frie lipidradikaler og bremser kædereaktioner under lipidoxidation. BHT er derfor en effektiv antioxidant, og BHT beskytter svinefedt og andre fedtstoffer med lavt indhold af naturlige antioxidanter mod harskning.

BHT var tidligere sammen med BHA, butylhydroxyanisol, hyppigt anvendte antioxidanter i forarbejdede fødevarer som morgenmadsprodukter, fiskeprodukter, kødpålæg, kager, slik og salater. Allergi og andre alvorlige bivirkning af BHT og BHA har nu medført begrænset brug af syntetiske antioxidanter. BHT, BHA og lignende syntetiske antioxidanter må nu kun anvendes til beskyttelse af fedtstoffer som svinefedt og fedtstoffer til industriel fødevareproduktion. Anvendelsen er reguleret i EUs liste over tilsætningsstoffer fra 2011.

Læs mere i Den Store Danske

Antioxidanter

BHA

• Tilsætningsstoffer

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig